Moda fără risipă: Cum arată viitorul sustenabil al industriei textile?
Ediția 17 | Primul newsletter de sustenabilitate pentru TINEri 🌱🇹🇩
Dragă partener în construirea unui viitor mai sustenabil,
Industria modei este unul dintre cei mai mari poluatori globali, iar ritmul actual al consumului generează tone de deșeuri textile în fiecare an. În această ediție, explorăm soluții pentru a reduce impactul hainelor noastre asupra mediului, de la modele fără risipă la inițiativele legislative pe care Uniunea Europeană le pregătește pentru un sector textil mai durabil.
Descoperă cum poți contribui la un viitor în care moda înseamnă inovație, responsabilitate și sustenabilitate. Iar dacă vrei să te implici mai mult, vei găsi oportunități din zona de tineret și sustenabilitate și știri pozitive!
🌱 Oportunitățile ediției
👗 Fast fashion is out of Fashion
Exclusiv pentru abonații noștri vă invităm să ocupați primele locuri la următorul nostru eveniment cu tema Fast fashion is out of Fashion, pe 31 martie 2025. Vom dezbate teme actuale privind Industria fast fashion și criza ecologică: deșeuri, poluare, inechitate. Așadar, dacă vrei să ai un dialog cu experți din acest domeniu, te invităm să te preînscrii pe link-ul de mai jos, însă înainte de toate, haide să facem evenimentul accesibil, spune-ne la ce oră îți e confortabil să participi:
🏘 Sustenabil în cartier: apel de microgranturi pentru comunitatea din Ploiești
Grupurile de inițiativă formate din cetățeni, organizațiile locale non-profit & unitățile de învățământ prin intermediul asociațiilor de părinți, pot aplica pentru 20.000 euro, alocat sub formă de 4 până la 6 microgranturi destinate proiectelor comunitare care vizează protecția mediului și îmbunătățirea calității vieții în cartierele din Ploiești!
💧 Soluții inovatoare pentru campusuri verzi
#HidroChallenge este organizat cu ocazia Zilei Mondiale a Apei și urmărește să încurajeze studenții de la UPB, UTCB și UPT să dezvolte soluții inovatoare pentru eficientizarea managementului apei în campusurile universitare.
🎙 Aplică acum la The World Bank Youth Summit 2025
Un eveniment anual organizat de Grupul Băncii Mondiale, destinat tinerilor cu vârste între 18-35 de ani din întreaga lume cu privire la cele mai presante probleme cu care se confruntă. Summitul din acest an va avea loc în perioada 19-20 mai 2025 și se va concentra pe trei perspective noi asupra tehnologiei: Transformare Digitală și Date, Acțiune Climatică și Reziliență, Împuternicirea Schimbării prin Industriile Creative.
🧠 YouthFirst: Sănătatea mintală a tinerilor în prim-plan
O experiență transformatoare care practic îi va învăța pe lucrătorii de tineret să promoveze sănătatea mintală și bunăstarea. Descoperi instrumente de lucru noi, împărtășești informații și dezvolți reziliența prin învățare experiențială într-un spațiu de susținere și curaj.
⚡️ EnergyFEST - eveniment dedicat noilor tendințe și tehnologii din domeniul energiei verzi și sustenabilității
EnergyFEST (21 martie) prezintă publicului larg cele mai noi tehnologii din domeniul energiei nepoluante, dar și informații utile despre soluțiile și noutățile din piața energiei în noul context geopolitic. Evenimentul se adresează tuturor pasionaților de tehnologie interesați de industria energetică și are ca scop informarea participanților cu privire la tehnologiile care ne influențează direct calitatea vieții.
Ne dorim să înțelegem cât de conștienți sunt consumatorii de îmbrăcăminte asupra impactului industriei fashion asupra mediului și condițiilor de muncă ale lucrătorilor din acest sector.
Soluții pentru deșeurile textile, modele fără risipă
Conform Agenției Europene a Mediului, sectorul textil reprezintă al III-lea cel mai mare consumator de apă și teren din cadrul UE, a V-a industrie consumatoare de materii prime și emițătoare de gaze cu efect de seră și al III-lea cel mai mare angajator din UE.
Având în vedere aceste date îngrijorătoare, s-au introdus sisteme de colectare a textilelor având ca scop transformarea comportamentelor consumatorilor, dar și a proceselor de producție pentru a se îndrepta către un model circular. În traseul textilelor către o nouă viață, acestea pot trece printr-un proces de upcycling sau downcycling pentru a deveni noi produse și a pentru a păstra cât mai mult timp posibil fibrele textile înainte de a fi distruse sau aruncate.
Upcycling-ul reprezintă creșterea valorii unui produs reciclat, resturile textile pot fi reutilizate pentru crearea unor haine noi, poșete, adidași etc. Înainte de a ajunge produse finale, aceste materiale textile sunt sortate individual de către profesioniști pentru a identifica materialul și gradul de uzură, apoi transformate cu minim de proces tehnologic.
În ceea ce privește downcycling-ul, este procedeul prin care se diminuează valoarea unor haine provenite din ciclul post-consum, pentru a putea fi transformate în alte articole textile, acestea trecând printr-un proces separat. Mai exact, fibrele textile se reintroduc în ciclul de producție, unde sunt create noi produse industriale, prin diverse procedee, fie manual, fie tehnologic. Apoi, materialele sunt mărunțite sau descusute ajungând în diverse aplicații cum ar fi în izolația din industria construcțiilor (prin umplerea materialelor de izolație cu fibre textile).
Un exemplu de bune practici prezent și în România este prin activitatea TexCycle, un brand ce promovează recuperarea textilelor ce nu mai sunt folosite de către oameni, urmând ca acestea să fie incluse în procesul de upcycling sau downcycling, pentru refolosirea acestora în sectorul second-hand, ca lavete de curățenie, fibre reciclate sau recuperare de energie.
Contribuitor Adrian Madalin Radu
Ce propune UE pentru un sector al textilelor mai durabil?
Ca cetățeni europeni, generăm 12,6 milioane de tone de deșeuri textile, dintre care îmbrăcămintea și încălțămintea reprezintă 5,2 milioane de tone, în medie, 12 kg de deșeuri textile pe persoană în fiecare an.
În acest context, în februarie 2025, s-a semnat un acord provizoriu pentru Directiva cadru privind deșeurile între președinția Consiliului și reprezentanții Parlamentului European, ce stabilește obiectivele pentru reducerea numărului de deșeuri alimentare și textile.
Fiecare produs textil are un anumit grad de circularitate și durabilitate. Fabricarea hainelor din materiale cu o durată scurtă de viață este o trăsătură caracteristică a ultimului deceniu. În prezent, articolele sunt purtate, în medie, de șapte-zece ori, număr care a scăzut cu mai mult de 35% în ultimii 15 ani, conform UNEP.
Durabilitatea scăzută, alături de presiunea socială și stimularea agresivă a cumpărăturilor prin marketing, constituie practici de modă bazate pe consum rapid și ultrarapid, numit fast-fashion. Astăzi, oamenii cumpără haine noi mult mai des. Între anii 2000 și 2014, consumul de haine s-a dublat, conform UNECE.
Contribuții financiare bazate pe performanța de mediu a produselor textile
O primă măsură de combatere a generării excesive de deșeuri este introducerea răspunderii extinse a producătorilor bazată pe gradul de durabilitate și circularitate al proiectării produselor, ce vizează contribuții financiare pentru a asigura colectarea și tratarea produselor ce au ajuns deșeuri. Tratarea include pași precum sortarea și reciclarea pentru a minimiza volumul de deșeuri ajunse la groapă.
Aceste norme au rolul de a încuraja brandurile să producă textile mai durabile. Regulile vor fi aplicate echitabil pentru toate întreprinderile, indiferent de mărimea acestora. Comercianții care dau hainelor o a doua viață vor putea beneficia de reduceri pentru produsele vândute, în funcție de cum se stabilește legislația la nivel național.
Industria second-hand are potențialul de a reduce cu până la 42% impactul asupra schimbărilor climatice. De asemenea, comercializarea acestor haine poate fi o afacere profitabilă pentru comercianți. Totuși, o cantitate foarte mare dintre acestea nu sunt vândute și ajung deșeuri, având un impact negativ asupra mediului. Așadar este nevoie de mai mare responsabilitate în domeniu atât din partea consumatorilor, dar și din partea producătorilor.
Contribuitor Delia Aga
Pentru o perspectivă din teren, am invitat-o pe Mariana Stan de la Fashion Revolution România, să ne spună mai multe despre activitatea lor și statistici:
Ce activitate are Fashion Revolution în România și cum integrează sustenabilitatea?
Fashion Revolution România desfășoară evenimente, expoziții și campanii publice de informare și educare, alături de designeri și producători textili români, pentru a promova practici mai sustenabile și a contribui la un viitor responsabil al industriei modei. La nivel internațional, derulăm activități de lobby și advocacy în cadrul instituțiilor europene, explicând, în grupurile de lucru sau în întâlnirile cu factorii de decizie, aspectele politice, economice și sociale ale industriei modei. De asemenea, propunem soluții concrete pentru o industrie mai transparentă și responsabilă. În calitate de Country Coordinator Fashion Revolution în România, am avut ocazia, pe parcursul celor cinci ani de când dețin această funcție, să observ cum se transformă acest concept numit „sustenabilitate”. Acum îl percep ca pe o formă de responsabilitate continuă, care se împarte între componenta de mediu, cea socială și cea de guvernanță. Activăm în peste 90 de țări de pe glob, fiecare cu specificul și provocările sale. Toate ședințele noastre de board sau de comunitate sunt adevărate incursiuni culturale și profesionale de neprețuit, dincolo de tema centrala a sustenabilității.
Cât de mult contează mediul de muncă al lucrătorilor în industria textilă?
O industrie, indiferent de natura ei, trăiește prin oamenii care fac parte din ea. Valorizând oamenii, putem vorbi despre valoarea unui business. Este unul dintre motivele pentru care activitatea Fashion Revolution a început cu ideea de a milita pentru respectarea condițiilor de muncă ale angajaților din industria textilă, lucrând la proiecte de lege care vizează reglementarea cadrului legal pentru angajații din țările asiatice. Aceste inițiative iau în calcul nu doar mediul în care aceștia lucrează sau criteriile de salarizare, ci și aspecte legate de discriminare, migrație sau gen. Condițiile de muncă sigure și echitabile ar trebui să contribuie la bunăstarea angajaților la fel de mult ca și focusul pe calitate, distribuție, marketing sau, mai nou, asigurarea reciclării. Fashion Revolution militează pentru un mediu de lucru responsabil, pentru a evita tragedii precum cea de la Rana Plaza din Bangladesh.
Care este planul de extindere a activității Fashion Revolution în România, în ceea ce privește conceptul de fast-fashion?
Fashion Revolution România își propune să combată excesele fast-fashion prin educație, susținerea și promovarea inițiativelor de reducere a deșeurilor textile. Acesta este unul dintre motivele pentru care am derulat campanii publice pe două componente esențiale atunci când vorbim despre comportamentul de consum. Prima componentă vizează etapa de preconsum, cu un accent deosebit pe educarea nevoilor consumatorilor – un aspect extrem de important, dar prea puțin abordat în spațiul public. Aceasta se referă la alegerile pe care le facem, criteriile pe care le avem în vedere și modul în care decidem să consumăm responsabil. În acest context, am desfășurat campanii precum:
● #HowToCare4Clothes – dedicată întreținerii hainelor pe tot parcursul ciclului lor de viață;
● #YouAreFashionRevolution – adresată publicului iubitor de sustenabilitate;
● #WhoMadeMyClothes – prin care consumatorii sunt încurajați să întrebe brandurile cine le-a fabricat hainele.
A doua componentă vizează etapa de post-consum, prin campanii menite să ajute publicul să conștientizeze importanța gesturilor mici sau mari atunci când hainele nu își mai găsesc locul în dulapurile personale. Un exemplu este campania de donare #REpurtatcuDRAG, care a avut două direcții de comunicare: identificarea altor beneficiari pentru hainele pe care publicul larg dorea să le doneze – inclusiv ONG-uri partenere, influenceri sau designeri - și educarea oamenilor cu privire la modul corect în care trebuie să fie donate hainele, astfel încât acestea să poată fi reutilizate eficient. Mai departe, am subliniat faptul că hainele donate trebuie să fie curate și igienizate, pentru ca ele să aibă o continuitate în viața altcuiva. Acesta a fost momentul în care am realizat cât de importantă este infrastructura pentru un proiect de reciclare.
Mai este România o alegere viabilă pentru producția de haine la scară industrială?
România are o tradiție de peste 50 de ani în producția textilă, fiind recunoscută în Europa de Sud-Est. Multe branduri internaționale aleg să producă îmbrăcăminte aici datorită know-how-ului specializat, forței de muncă bine pregătite, dar și multumită costurilor competitive. În plus, proximitatea față de piețele europene asigură timpi de livrare mai rapizi și un lanț de aprovizionare mai flexibil în comparație cu alte țări producătoare din Asia. Cu toate acestea, industria textilă din România se confruntă și cu provocări semnificative. Creșterea costurilor de producție, fluctuațiile salariale și migrarea forței de muncă spre alte sectoare sau către țări din vestul Europei afectează disponibilitatea muncitorilor calificați. În plus, presiunile legate de sustenabilitate impun schimbări majore în ceea ce privește gestionarea deșeurilor textile, reducerea amprentei de carbon și implementarea unor practici de producție mai responsabile. Pentru ca România să rămână o alegere viabilă pentru producția de haine la scară industrială, este esențial să existe atât schimbări legislative, dar și investiții în tehnologii sustenabile, digitalizare și inovație în procesele de producție.
Aveți câteva statistici generale de impact pe care mai mulți tineri ar trebui să le cunoască?
Fashion Revolution a realizat mai multe studii și publicații pentru a promova transparența și sustenabilitatea în industria modei. Ne-am propus să oferim perspective valoroase asupra practicilor din industria modei, vorbind despre importanța transparenței și a condițiilor de muncă echitabile pentru angajații din acest sector.
Printre cele mai importante sunt:
● Fashion Transparency Index: Acest raport anual evaluează nivelul de transparență al principalelor companii de modă la nivel mondial, analizând informațiile publice disponibile despre politicile și practicile lor în lanțul de aprovizionare.
● Consumer Survey: O cercetare anuală desfășurată în marile piețe europene, care urmărește să înțeleagă ce informații doresc consumatorii să aibă despre impactul social și de mediu al companiilor și ce măsuri consideră că ar trebui să ia guvernele pentru a limita acest impact.
● Garment Worker Diaries: Un proiect realizat în colaborare cu Microfinance Opportunities, care a urmărit timp de 12 luni grupuri de muncitori din industria textilă din Bangladesh, India și Cambodgia, pentru a înțelege câștigurile, cheltuielile, modul în care aceti oameni își petrec timpul zilnic, dar și condițiile lor de muncă.
La nivel global, se produc anual peste 80 de miliarde de articole de îmbrăcăminte, dintre care trei sferturi ajung în gropile de gunoi sau sunt incinerate după o durată de viață scurtă. Doar un sfert dintre acestea sunt reciclate. Asta ar trebui să ne dea de gândit, dincolo de cifre exista o responsabilitate împărțită între producători si consumatorii care dictează oferta.
Care sunt obiectivele pentru următoarele activități de anul acesta? Ce rezultate așteptați?
Ne pregătim intens pentru Fashion Revolution Week, în perioada 22-27 aprilie, oferind publicului oportunitatea de a se implica în discuții și activități dedicate sustenabilității în modă. Anul acesta, tema principală este centrată în jurul noii normative europene care reglementează procesul de reciclare a deșeurilor textile în România. Ați fi surprinși câte aspecte sunt de discutat, atât din perspectivă politică, legislativă, economică, cât și socială. Ne propunem susținem brandurile locale și să implicam tineri voluntari în proiectele locale si internaționale. De asemenea, ne dorim să creștem nivelul de conștientizare în rândul consumatorilor cu privire la impactul industriei modei asupra mediului și să promovăm alegeri mai responsabile. Vom organiza ateliere educaționale, conferințe și campanii de informare, colaborând cu experți, designeri și activiști din domeniu. Un alt obiectiv important este consolidarea relației cu instituțiile publice și private pentru a susține inițiativele legislative care vizează economia circulară și reducerea deșeurilor textile. În acest sens, ne vom implica activ în dezbateri și grupuri de lucru la nivel național și european. Ne așteptăm astfel să creștem gradul de implicare al publicului, să stimulăm schimbări reale în industrie și să dezvoltăm o comunitate mai unită, orientată spre sustenabilitate și inovație în modă.
🌟 Știri pozitive 🌟
Trecem la next level: Clean Industrial Deal
Noul plan pentru dezvoltarea economică și tranziția verde a fost comunicat la nivel european la finalul lunii februarie. Principalele linii de acțiune stabilite de Comisia Europeană sunt: energie accesibilă, creșterea producției într-un mod sustenabil, circularitate și acces la materiale, finanțarea tranziției ecologice pe industrii, competențe și locuri de muncă de calitate, parteneriate la scară globală.
Reciclare mai ușoară cu aparate de colectare mobile în mediul rural
Noi modalități de colectare mobile și automate ar putea îmbunătăți eficiența în comunitățile rurale. După cum explică Radu Pascu, Commercial Manager RetuRO SGR, unul dintre cele mai mari obstacole întâmpinate în implementarea sistemului de colectare a ambalajelor este diferența între mediul urban și cel rural, unde infrastructura și implicarea comercianților sunt mult mai reduse.
România este pe primul loc cu proiectele pentru atragerea fondurilor europene
România are un program care este pe primul loc în Europa la atragerea fondurilor europene, prin care finanțează investiții esențiale precum conectarea românilor la rețelele de apă-canalizare și gaze, reabilitarea termică a locuințelor și reciclarea deșeurilor.
📖 Dicționarul verde
Cuvântul ediției: Capsule Wardrobe
Poate l-ai mai întâlnit sau nu, dar este sustenabil? Noi spunem că da!
O garderobă capsulă înseamnă să ai un număr redus de haine versatile, care se potrivesc între ele și pot fi purtate în mai multe combinații. În loc să cumperi impulsiv haine pe care le porți o singură dată, alegi piese de calitate, atemporale, care rezistă în timp.
Această practică nu doar că îți simplifică viața și economisește bani, dar ajută și la reducerea risipei textile, una dintre cele mai mari probleme ale industriei modei.
Suntem mai mult decât un newsletter – suntem o comunitate dedicată schimbării. Împreună construim un viitor mai verde! 🌿
Dacă ți-a plăcut ce ai citit, dă share prietenilor sau colegilor interesați de sustenabilitate!
Te invităm să ne urmărești în continuare pentru inspirație, informații și noi oportunități!
Cu prietenie,
Echipa Viitorul pentru TINEri (VpT)
Viitorul pentru TINEri (VpT) este un proiect inițiat de Platforma Tinerilor pentru Sustenabilitate!